Slatke jabuke

                 

Sastojci

  • 1 flaša belog vina 200 g šećera 2 štapića cimeta 1 zvezdasti anis 1 mahuna vanile 4 jabuka jonagold 5 listova lisnatog testa 2 kašike džema od kajsije 4 grančice naneTakođe su potrebni papir za pečenje cediljka 1 žumance s malo pavlake za premazivanje testa šećer u prahu za posipanje činija za rernu

Priprema

  • Pustiti da belo vino provri sa šećerom, štapićima cimeta i zvezdastim anisom i smanjiti temperaturu. Prepoloviti mahunu vanile po dužini, izguliti srž i dodati belom vinu. Oljuštiti jabuke i izvaditi jezgro. Poširati jabuke (belo vino ne treba da ključa) otprilike 25 minuta dok se potpuno ne skuvaju i ostaviti ih da se hlade zajedno sa tečnošću. Ocediti ih i prosušiti ubrusom.
  • Zagrejati rernu na 180 º C. Iseći lisnato testo na 5 traka širine 2 cm. Prekriti jabuke trakama testa od vrha ka dnu, gurnuti krajeve u rupe na vrhu i dnu jabuke. Staviti jabuke u podmazanu posudu za pečenje i premazati ih smesom od žumanca. Peći jabuke u rerni otprilike 35 minuta dok ne postanu hrskave i zlatnosmeđe. U međuvremenu kuvati tečnost od poširanja s džemom od kajsije. Izvaditi jabuke iz rerne, posuti ih šećerom u prahu i poslužiti s kuvanom tečnošću. Jabuke ukrasiti nanom.

Slični recepti

Pogledaj sve