Slične emisijePatina meksička jelaGledajte: Sreda 16 jun u 23:05 | Sreda 16 jun u 23:30

Opis

Zagrejati rernu na 230°C.
Umotati batat u aluminijumsku foliju. Peći 45 do 50 minuta, da se skroz ispeče i omekša. Izvaditi iz rerne. Kada se dovoljno ohladi da se može rukovati njime, preseći batat i izvaditi pečenu sredinu u posudu. Ostaviti sa strane da se ohladi.

Tamal masa:

Staviti životinjsku ili biljnu mast i 1/2 kašičice soli u blender i umutiti srednjom brzinom dok smesa ne postane lagana (oko 1 minut). Smanjiti brzinu, dodati prašak za pecivo i šećer, pa postepeno dodati kukuruzno brašno i bujon. Povećati brzinu na srednji stepen i nastaviti mućenje još 6 do 7 minuta da se testo sjedini. Iz nekoliko puta dodati ohlađenu sredinu batata i nastaviti mešanje 5 do 6 minuta.

 

Tamale:

Natopiti osušene listove kukuruza u vrućoj vodi na par minuta ili dok ne postanu mekani, zatim procediti. Rastvoriti list kukuruza, sa špicastim krajem prema sebi. Rasporediti 1/3 šolje mase u kvadrat veličine 5cm do 7,6cm. Sloj treba da bude debljine 0,6cm i da ima borduru od najmanje 1,2cm sa strane. Staviti 2 kašičice proprženog pasulja u sredinu mase kvadrata.

Uhvatiti dve dugačke strane listova kukuruza i spojiti ih (primetiće se pomeranje punjenja) i presaviti sa jedne strane, uvijajući ih u istom smeru kao tamal. Presaviti prazan deo lista od dole prema gore. Ovo će zatvoriti donji deo, a gornji će ostati otvoren. Blago stisnuti sa donjeg dela prema gore, da se izjednači punjenje. Tokom sklapanja tamala, treba ih postaviti uspravno u posudu što je bolje moguće.

 

Tamalera ili parni lonac:

Staviti vodu na dno parnog lonca, da voda bude ispod rešetke za paru, i zagrejati da proključa. Prekriti dno parnog lonca sa jednim ili dva sloja listova kukuruza.

 

Da se skuvaju tamale:

Kada tamale budu spremne, staviti ih vertikalno u pripremljeni lonac za kuvanje na paru sa otvorenim krajem prema gore. Ako ima mesta, dodati pokoji list kukuruza da se tamale ne bi pomerale. Prekriti sa još listova kukuruza i napariti poklopljeno 55 minuta do jednog sata. Tamale su gotove kada se lako razdvajaju od listova kurkuruza. Tamale će biti i dalje vlažne i, dok se budu razdvajale od listova, videće se vlaga. Biće slično kao kada se vlažni mafini vade iz papirnih modlica nakon pečenja.

Gotove tamale će ostati tople do 2 sata u loncu na paru. Mogu biti napravljene par dana unapred i čuvane u frižideru, ukoliko su dobro zamotane. Mogu biti i zamrznute nekoliko meseci. U oba slučaja, potrebno ih je zagrejati u loncu na paru. Za tamale iz frižidera biće potrebno 20 minuta da se zagreju, a za one iz zamrzivača oko 45 minuta.

Mogu se servirati sa kašikom meksičke pavlake ili sa sirom kuezo fresko.

Sastojci

 • 900g batata
 • 1 šolja životinjske ili biljne masti
 • 1/2 kašičice morske soli
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • 1 supena kašika smeđeg šećera
 • 1 2/3 šolje kukuruznog brašna
 • 1/2 šolje pilećeg bujona ili bujona od povrća
 • 24 suva lista kukuruza
 • 2 šolje proprženog pasulja
 • 1 šolja meksičke pavlake
 • 1 šolja izlomljenog sira kuezo fresko

Slični recepti