Torta od čokolade i ruže

                  

Sastojci

  • Čokoladni sloj (brauni)375 g tamne čokolade 300 g maslaca 600 ml mleka 6 jaja 450 g šećera 200 g brašna 1 kašičica praška za pecivo 30 g kakao prahaKrem od ruža i bele čokolade 1 vanilin štapić 900 ml mleka 8 žumanaca 200 g šećera 8 kašika brašna 50 ml ružine vode 300 g bele čokolade 500 g maslaca 120 g šećera u prahuTamni krem od ruže i čokolade300 g tamne čokolade 500 g maslaca 120 g šećera u prahuDodatno 3 kalupa za torte prečnika 24 cm papir za pečenje 2 vrećice za ukrašavanje glatki nastavak nazubljeni nastavak

Priprema

  • Čokoladni sloj (brauni)
  • Zagrejte rernu na 180ºC. Zamastite kalupe za tortu i na dno svakog kalupa stavite papir za pečenje. Rastopite čokoladu na pari (au bain-marie) i pomešajte s maslacem. U čokoladnu smesu ulijte mleko. Umutite jaja sa šećerom penasto. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kakaom u prahu. U smesu od jaja umešajte čokoladnu smesu. Dodajte brašno s praškom za pecivo čokoladnoj smesi, pa mešajte dok ne postignete ujednačenu smesu. Rasporedite smesu u kalupe za tortu. Ovaj čokoladni sloj pecite u rerni oko 40 minuta.
  • Krem od ruže i bele čokolade
  • Prepolovite vanilin štapić po dužini i izvadite semenke. Za pravu poslastičarsku smesu zakuvajte mleko i semenke vanile. U jednoj posudi razmutite žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, malo toplog mleka i ružine vodice, dobro promešajte. Umešajte toplo mleko u smesu od jaja, sve to uspite opet u lonac i dobro promešajte. Pustite pravi poslastičarski krem da proključa, pa ga kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta. Isperite tacnu hladnom vodom, na nju izlijte pravi poslastičarski krem, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se ohladi. Naseckajte belu čokoladu i rastopite je na pari. Umutite maslac sa šećerom u prahu da bude penast i pomešajte s polovinom pravog poslastičarskog krema. Drugu polovinu sačuvajte za čokoladni krem. Dok se krem još meša u mikseru, postepeno dodajte rastopljenu čokoladu. Prekrijte sloj braunija kremom i složite biskvite jedan na drugi. Sačuvajte ostatak krema od ruže i bele čokolade.
  • Krem od tamne čokolade i ruže
  • Rastopite čokoladu na pari. Promešajte maslac sa šećerom u prahu da postane penast i dodajte ostatak pravog poslastičarskog krema. Zatim, dok se krem i dalje meša u mikseru, dodajte i preostali krem od bele čokolade i ruže, kao i rastopljenu čokoladu. Tortu sa svih strana premažite čokoladnim kremom. Ostatak čokoladnog krema stavite u poslastičarsku vrećicu s nazubljenim nastavkom. Oblikujte veće ružice po krajevima i s gornje strane torte.

Slični recepti

Pogledaj sve