Karfiol

Sreda 24 februar

Karfiol

Karfiol je povrće iz porodice Brassicaceae, zajedno sa brokolijem, prokeljom, keljom i rotkvicom. Ovo povrće svojim niskim rastom liči na kupus, pa njegovo ime na latinskom znači „boja kupusa“. Veliki zeleni listovi štite glavu karfiola od sunca i insekata. Bez sunčeve svetlosti, biljka ne može da proizvede hlorofil, što objašnjava njenu belu boju. Glavica karfiola naraste na oko 16-20cm u prečniku i zapravo je jestivi cvet sastavljen od nerazvijenih cvasti koje su čvrsto povezane sa glavnom stabljikom (ili jezgrom).

Istorija karfiola može se pratiti od divljeg kupusa, za koji se veruje da potiče iz Male Azije. Povrće je pretrpelo neke transformacije i pojavilo se u mediteranskom regionu, postajući raširena hrana u Turskoj i Italiji već 600. godine pre nove ere. U Francuskoj, a kasnije u istočnoj Evropi i Engleskoj, postao je poznatiji u 16. veku. Danas su glavni proizvođači Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Indija i Kina. 

Karfiol je jedna od namirnica koja se preporučuje za detoksikaciju organizma i koja nas štiti od štetnog dejstva oksidanata u našem telu. Zbog svog antiinflamatornog dejstva i delovanja jedinjenja nazvanog glukorafanin, karfiol pomaže u snižavanju holesterola i ima antibakterijska svojstva.

Sa samo 100 grama karfiola možemo dobiti 14% (57,0mcg) dnevne potrebe za folnom kiselinom i 77% (46,4mg) dnevne potrebe za vitaminom C.

Još jedna velika prednost karfiola je prisustvo značajne količine vitamina K, koji je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Vitamin rastvorljiv u mastima pomaže telu da apsorbuje kalcijum, dobar je za kosti i održava pravilno funkcionisanje jetre.

Karfiol se lako apsorbuje i zbog toga se preporučuje za upotrebu kod različitih bolesti digestivnog sistema. Čak i nakon kuvanja, brzo obnavlja nedostatak vitamina C. Njegovi cvetovi imaju vlakna koja se lako apsorbuju bez iritacije želuca.

Što se tiče sadržaja vitamina U, karfiol se po sadržaju svrstava odmah posle avokada. Ova supstanca ublažava upale, smiruje sluznicu želuca, štiti od čireva i erozija. Prisustvo biotina čini povrće nezamenljivim u lečenju kožnih bolesti.

Cvetovi karfiola su odvojeni jedni od drugih i mogu se jesti sirovi ili kuvani.

Sirovi karfiol se često kombinuje sa kremastim umacima i popularan je dodatak posluženjima od sirovog povrća. Karfiol se može peći, kuvati na pari, dinstati ili pržiti. Takođe, od njega se može pripremati pire i biti dobra alternativa krompiru. Pire od karfiola takođe se može koristiti kao zamena za brašno, pretvarajući tako jela u verzije sa malo ugljenih hidrata i bez glutena. Na Balkanu je karfiol nezamenljivi sastojak turšije.

Bez obzira na to da li se prerađuje ili jede sirovo, karfiol se najčešće razbija na pojedinačne cvetove. Spoljni listovi karfiola se uklanjaju, mogu se iseći i dodati u supe ili jela sa mešavinom (imajte na umu da imaju oštar ukus karfiola). Jezgro karfiola obično se uklanja i baca, ali takođe se može seći i kuvati sa ružama, posebno ako pravite supu od karfiola. Takođe, karfiol se može peći u celini, za impresivniju prezentaciju.

Gusta tekstura i polu-neutralan ukus karfiola omogućavaju mu široku upotrebu u kuvanju. Karfiol se može kombinovati sa limunom, lajmom i pomorandžom, začinskim biljem i većinom začina. Začinite ga maslinovim uljem ili maslacem, jogurtom ili pavlakom. Od karfiola se mogu praviti tradicionalna variva i supe, kao i baze za picu, njoke, pa čak i „krila“ u "bafalo" stilu.

Karfiol u jelu

Ovo kvalitetno povrće je poznato po težini, gustini cvetova i prisustvu zelenih listova. Cvetovi mogu biti bele, žućkaste, zelenkaste ili ljubičaste, u zavisnosti od sorte i uslova gajenja. Ako postoje mrlje ili truli delovi, to ukazuje na kršenje uslova skladištenja ili gljivičnu infekciju. Prilikom izbora treba voditi računa da na površini nema prljavštine, da su cvetovi blizu jedan drugome i da lišće bude ravnomerno obojeno.

Karfiol se čuva umotan u prozirnu foliju u frižideru. Ako je svež, kupljen na pijaci, trajaće do 2 nedelje. Za duže čuvanje, najbolje je ruže odvojiti, blanširati 3 minuta i zamrznuti.

Karfiol je jedno od povrća koje bebe uzimaju kada počinju da jedu. Sprečava zatvor i povećanu proizvodnju gasova. Obogaćuje telo deteta važnim mineralima i gotovo nikada ne izaziva neželjene efekte. Da bi se pripremio kao hrana za bebe, iseče se na komade, stavi u kipuću vodu i drži ispod poklopca 8-10 minuta.

Kontraindikacije

Karfiol treba oprezno jesti kod kolitisa, čira ili povišene kiselosti. Povrće sadrži purine koji mogu naštetiti obolelim od gihta. Takođe sadrži goitrogene supstance koje potiskuju funkciju štitne žlezde i inhibiraju proizvodnju hormona. Termička obrada pomaže u smanjenju aktivnosti goitrogenih supstanci.