Laneno seme

Utorak 9 novembar

Laneno seme

Laneno seme je seme biljke lana. Ova kultura jedna je od najstarijih i koristi se u prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Poznato je i laneno ulje, koje se ekstrahuje iz biljke koja je bogata vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Mala glatka semena koriste se kao dodatak raznim jelima - od energetskih pločica do preliva za salatu. Imaju dve sorte - braon i žutu (zlatnu).

Lan je jedan od najstarijih useva poznatih čovečanstvu. Laneno seme prvi put je korišćeno na Mediteranu i pronađeno je na mestima sve do Indije, gde su se iz njega vadili ulje i vlakna. U starom Egiptu vlakna napravljena od biljaka koristila su se za izradu odeće i za umotavanje mumija. Laneno ulje se koristi kao prirodni konzervans za hranu.

Iako sa biološke tačke gledišta ne pripada žitaricama, laneno seme ima uporediv profil vitamina i minerala plus vlakna i antioksidanasa, sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Stimuliše peristaltiku i ima blago laksativno dejstvo. Laneno seme je veoma dobar izvor lignana - fitohemikalija koje imaju svojstva slična estrogenima - uravnotežuju ženski hormonski sistem i sprečavaju dijabetes tipa II. Laneno seme se probavlja samo ako je samleveno (u suprotnom prolazi samo kroz creva i odbacuje se), ali to u velikoj meri skraćuje njegov rok trajanja.

Istraživanja pokazuju da se vlakna iz semenih vezikula direktno vezuju za holesterol u crevima i sprečavaju njegovo apsorpciju i prolaz u krvne sudove. Laneno seme ima direktan uticaj na nivo holesterola i zgrušavanje krvi, čime se drastično smanjuje verovatnoća razvoja ateroskleroze.

Kako koristiti laneno seme

Najlakši način da dodate laneno seme na svoj meni je da ga pospete po jelu, uz na primer voćni jogurt ili pečeni brokoli sa maslinovim uljem i sokom od limuna. Laneno seme će takođe dati drugačiju teksturu hrani koju jedemo. Preporučena dnevna doza je 1-2 kašike. Kada pravimo hleb, možemo ga posuti lanenim semenom ili dodati u pitu ili u kekse sa komadićima čokolade.

Osim toga, laneno seme se može koristiti u mlevenom obliku. Najbolje je samleti neposredno pre upotrebe (možda u mlinu za kafu) i koristiti za pravljenje sirovih krekera, hleba ili dodavanje salatama, sosovima, supama. Zbog visokog sadržaja vlakana (28%) u lanenom semenu, dobro je piti više vode kada ga uvrstimo u svoj jelovnik.

Ukus lanenog semena nije toliko karakterističan kao njegova tekstura, ali oseća se kao ukus oraha. Smeđe seme ima prepečeniji ukus, dok je žuto slađe. Takođe sadrže malo manje masti. Tekstura semenki je pomalo ljigava ako se doda u tečniju hranu, poput smutija ili jogurta, i prilično hrskava kada se dodaje u musli ili salate.

Jelo s lanenim semenom servirano u činiji.

Laneno seme, celo i mleveno, može se naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. Isto važi i za laneno ulje. Imajte na umu da je rok trajanja mlevenog lanenog semena i lanenog ulja kraći, pa je dobro da ih nakon otvaranja držite u frižideru i brže konzumirate. Nasuprot tome, cela semena lana se mogu čuvati na sobnoj temperaturi.

Laki zdravi hlebovi

Sastojci:

10 kašika ovsenih mekinja
10 kašika pšenične mekinje
1 kašika lanenog semena
1 kašika susama
200g kravljeg jogurta
1/2 kašičice sode
150g skute

Način pripreme:

1. U činiji pomešajte jogurt i sodu bikarbonu. Sačekajte da se smesa zapeni.
2. Dodajte preostale sastojke i mešajte dok ne postane ujednačena masa.
3. Formirajte kuglice i poređajte ih u pleh. Stisnite svaku lopticu da izgleda kao pita. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Hleb je dobar jer sadrži mnogo vlakana i pravi se bez masti.