Vrste soli

Ponedeljak 3 februar

Vrste soli

 

Morska so

Morska so je jako korisna za razmenu materija, za srce i bubrege, kao i za čišćenje ćelija.

Morska so je jako korisna za kožu.

Kupka sa morskom solju (uz dodatak nekih eteričnih ulja i kamilice, jasmine ili lavande) pomaže kod kožnih bolesti, neurodermatitisa, reume.


Himalajska so

Zovu je još i “belo zlato”, jer se smatra za najčistiju so naZemlji. Himalajska so je roze boje i u obliku je kristala. Pomaže u regulisanju i snižavanju krvnog pritiska i šećera u krvi. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pozitivne strane himalajske soli su neprocenjive.


Braon so

Braon so je bogata antioksidantima. Preporučuje se osobama sa hipertenzijom i arterosklerozom, kao i u slučajevima moždanog udara i infarkta.


Natrijumova so

Poznata kao “obična kuhinjska so”.Preveliko konzumiranje ove soli dovodi do žeđi i zadržavanja vode. Natrijumova so je otrovna za odrasle u dozi 12,357 g/kg po danu.


Kalijumova so

Nalazi se u mnogim vrstama povrća kao prirodni sastojak. Kalijumova so se koristi u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom solju, u cilju sinhronizacije balansa vode u ljudskom organizmu.

Preporučuje se da se ne koristi sama, jer njeno samostalno konzumiranje može da dovede do stanja opasnih po zdravlje: gubitka vode, velikih grčeva u mišićima i infarkta.


Jodirana so

Jodirana so se koristi kada u organizmu postoji deficit joda. To može da se dogodi kod nedovoljnog unosa joda sa hranom (tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog jodom) ili usled radioaktivnog zagađenja. Nedostatak joda utiče ina funkciju štitne žlezde.