Prolećni kolač

            

Sastojci

 • Za kolač od kajsija 50 g Kolač od kajsija 225 g šećera u prahu 75 g šećera 165 g mekanog maslaca 2 jajeta 170 g brašna 175 g džema od kajsijaZa granu od marcipana300 g marcipana 1 kašika kakao praha 5 kašika namaza od lešnikaZa čokoladno gnezdo 100 g bele čokolade 3 čokoladna jajetaZa zeca od marcipana2 štapića špageta 1 kašičica soka od cvekle 100 g belog marcipana 1 belance 160 g šećera u prahuZa listiće od čokolade2 kašike maslinovog ulja 1 kašičica pšenične trave u prahu 100 g bele čokoladeDodatno je potrebno kalup za pečenje dimenzija 21 x 21 cm papir za pečenje mermerna ploča paletni nož ulje za prženje papir za pečenje ili celofanska folija

Priprema

 • Za kolač od kajsija
 • Zagrejte rernu na 150ºC. Isecite sušene kajsije na komadiće. Pomešajte šećer u prahu sa šećerom. Pomešajte maslac s mešavinom šećera u prahu i dodajte jaja. Tome dodajte brašno, sušene kajsije i džem od kajsija i mešajte dok ne dobijete smesu. Zamastite kalup za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje. Izlijte smesu u kalup. Pecite kolač od kajsija otprilike 45 minuta, dok ne postane zlatnosmeđe boje. Neka se kolač ohladi.
 • Za marcipansku granu
 • Zamesite marcipan s kakao prahom kako bi smesa poprimila jednoliku smeđu boju. Razvaljajte je na tanko u veličini trake dimenzija 30 x 40 centimetara. Višak marcipana zamesite zajedno u kuglicu i sačuvajte za oblikovanje marcipanskog zeca. Prekrijte marcipan vrlo tankim slojem namaza od lešnika. Smotajte marcipan, a gornji i donji vrh smotuljka odsecite ukoso. Zasecite granu po dužini do pola, čime ćete postići grananje. Granu premažite s još malo namaza od lešnika, kako biste dobili efekat nepravilne kore.
 • Za čokoladno gnezdo
 • Zamrznite mermernu pločicu na oko dva sata. Rastopite belu čokoladu na pari (au bain-marie). Poprskajte belu čokoladu na zamrznutu memernu ploču, kreirajući duge niti. Niti oslobodite paletnim nožem, a elastičnu čokoladu oblikujte u gnezdo. Gnezdo spustite na granu i u njega položite čokoladna jaja.
 • Za zeca od marcipana
 • Zagrejte ulje do temperature od 180ºC. Ispržite štapiće špageta oko minut da postanu hrskavi. Ocedite ih na papirnom ubrusu. To će biti brkovi zeca. Oblikujte preostali marcipan u dva slična kruškolika oblika. Uži deo zasecite po dužini. Veći deo formiraće telo i šapice zeca, dok će manji kruškoliki postati glavica s ušima. Položite glavu na telo. Od zasečenih delova oblikujte par ušiju i par šapica. Na licu zeca utisnite dve očne duplje. Pomešajte par kapi soka od cvekle s belim marcipanom dok marcipan ne poprimi jednoliku ružičastu boju. Zatim oblikujte nosić od ružičastog marcipana i postavite ga na zeca. Umutite belance sa šećerom u prahu u glazuru kojom možete da ukrašavate. Sipajte glazuru u kornet. Pomoću kesice za dekorisanje istisnite glazuru i popunite duplje oči zeca.
 • Za listove od čokolade
 • Pomešajte ulje s pšeničnom travom u prahu, pa dodajte čokoladi. Rastopite čokoladu na pari, tehnikom au bain-marie i dve trećine čokolade sipajte na mermernu ploču. Zagladite čokoladu paletnim nožem dok temperatura ne padne na oko 26 ºC. Ohlađenu čokoladu dodajte ostatku čokolade i dobro i brzo promešajte. Čokoladu premažite po zamašćenom papiru za pečenje ili celofanskoj foliji i ostavite da se malo stvrdne. Pomoću kalupa za listiće isecite oblike listića. Pustite čokoladu da se dodatno stvrdne još 30 minuta. Raspodelite listiće po grani.

Slični recepti

Pogledaj sve