Iverak na mediteranski način

           

Sastojci

  • 2 iverka očistiti od krljušti i iznutrica maslinovo ulje 4 režnja dimljene prošarane slanine najboljeg kvaliteta 1 kašika borovih semenki morska so i sveže mleveni crni biber mala veza peršuna ravnog lista iseći ugrubo 1 limun 8 čeri paradajza na grančici iseći na polovine ili četvrtine mala šaka crnih maslina sa košticama 2 velike šake zanimljivih listova za salatu kao što su oni od rukole radiča i cikorije oprati i osušiti balzamiko sirće ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema

  • Pomoću malog, oštrog noža izrezbariti iverka linijama na razmaku od 2cm s obe strane. Sipati malo maslinovog ulja u veliku šerpu na jakoj vatri. Dodati slaninu i borove semenke i pržiti nekoliko minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
  • U međuvremenu posuti ribu prstohvatom soli i bibera. Posuti s malo seckanog peršuna i sitno narendati mesnati deo ½ limuna. Utrljati začine u ribu, paziti da svi useci budu natrljani. Ponoviti postupak s druge strane.
  • Prebaciti slaninu i borove semenke na tanjir, po potrebi dodati još ulja u šerpu, zatim staviti iverka okrenutog kožom ka dole.Postupak će možda morati da se ponovi ili da se koriste 2 šerpe. Posle nekoliko minuta proveriti jesu li poprimili zlatnu boju, a zatim ih prevrnuti ako jesu. Dodati paradajz u šerpu s maslinama i ostatkom peršuna.Dobro protresti šerpu, zatim dodati slaninu i borove semenke.
  • Brzo preliti salatu balzamikom, sokom od pola limuna, prstohvatom soli i bibera i dobro naliti ekstradevičanskim maslinovim uljem. Čistim prstima sve dobro pomešati.
  • Ribu pržiti ukupno 6 do 7 minuta. Proveriti da li je pržena pomoću viljuške, probosti najdeblji deo mesa, i ako se lako odvaja od kostiju, znači da je pržena. Iscediti preko nje sok od preostale polovine limuna, još jedanput brzo protresti šerpu, zatim skloniti s vatre i poslužiti sa salatom sa strane. Može da se posluži i s mladim krompirićima.

Slični recepti

Pogledaj sve