Martino lisnato testo

Martino lisnato testo

Opis

Precizno izmeriti brašno. Mikserom sa nastavkom za testo umutiti glatko testo. Dodati ½ šolje brašna. Mutiti dok ne postane glatko.

Od testa napraviti pljosnat kvadrat debljine otprilike 2,5 centimetara. Kvadrat bi trebalo da bude dimenzija 13x13cm. Dobro umotati prianjajućom folijom i staviti u frižider da odstoji najmanje 30 minuta.

U velikoj posudi pomešati ostatak brašna sa solju. Postepeno dodavati pavlaku i mutiti dok se ne oformi grudvasto testo. Ne sme da bude lepljivo. Ne treba previše mutiti. Razviti testo na pravougaonik dimenzija otprilike 30x18cm, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider da se hladi najmanje 30 minuta.

Izvaditi brašnjavo testo iz frižidera i staviti na radnu površinu posutu sa malo brašna. Staviti testo u obliku kvadrata na donju ivicu pravougaonika i presaviti brašnjavo testo tako da potpuno zatvori testo, pritisnuti ivice da bi se zalepile i na ćoškovima napraviti čvrste ćoškove. Dobro umotati prianjajućom folijom i staviti u frižider da se hladi najmanje 30 minuta.

Izvaditi testo iz frižidera. Na dasci posutoj malom količinom brašna oklagijom blago izlupati testo po celoj površini u jednakim intervalima. Radeći samo u jednom smeru (po dužini), pažljivo urolati testo tako da se dobije pravougaonik dimenzija 50x23cm, tokom rolanja praviti ravne ivice nožem za testo i rukama. Suvom četkom za testo skinuti višak brašna. Sa kraćom stranom okrenutom ka sebi, presaviti pravougaonik na trećine kao poslovno pismo, pažljivo poravnati ivice i paziti da svaka ivica ostane ravna. Okrenuti testo za 90 stepeni u smeru kazaljke na satu, tako da poklopac bude okrenut nadesno, kao knjiga. Time se završava prvo okretanje.

Ponovo izlupati testo oklagijom u ujednačenim intervalima i ponovo ga razviti u obliku pravougaonika dimenzija 50x23cm po dužini. Ponovo presaviti testo na trećine. Time se završava drugo okretanje.

Umotati testo u prianjajuću foliju i staviti da stoji u frižideru dok se ne ohladi, otprilike 1 sat.

Ponoviti proces razvijanja, okretanja i hlađenja ukupno šest puta, uvek započeti proces sa otvorom okrenutim nadesno i uvek presavijati na isti način, to jest uvek početi ili sa vrha ili sa dna testa. Šesti i poslednji put testo bi trebalo da bude veoma glatko bez vidljivih grudvica maslaca.

Za razvijanje koristiti što manje brašna i četkom skinuti višak brašna pre presavijanja. Ako testo postane previše elastično ili previše toplo da bi moglo da se obrađuje, vratiti ga u frižider da odstoji dok ne postane čvrsto.

Gotovo testo umotati u foliju i držati u frižideru dok ne bude spremno za upotrebu, najmanje 2 sata nakon poslednjeg presavijanja, ili može da se zamrzne.

Sastojci

  • 450 g običnog brašna
  • i još malo za posipanje
  • 440 g hladnog neslanog maslaca
  • iseći na komadiće
  • 2.5 kašičice soli
  • 0.5 šolje punomasne slatke pavlake

Slični recepti