Ovsene palačinke sa malinama i medom

        

Sastojci

  • 150 g tečnog meda 150 g smrznutih (ili svežih) malina 100 g ovsene kaše (ne instant) po mogućstvu organske 0.25 kašičice pahuljica morske soli 1 kašičica praška za pečenje 1.5 kašičica mlevenog cimeta 100 ml ovsenog mleka ili nekog drugog po izboru 1 jaje 1 kašičica paste ili ekstrakta vanile 1 kašičica suncokretovog ulja

Priprema

  • U maloj šerpi na umerenoj vatri grejati med i maline, često mešati, dok se maline ne rastope. To ne bi trebalo da traje duže od 3 minuta. Skloniti šerpu sa vatre.
  • Ovas i so staviti u blender sa malom posudom i miksati dok se ne dobije brašno nalik granulama koje je ipak sitno.
  • Prebaciti u posudu i umešati prašak za pecivo i cimet.
  • U posudi za merenje umutiti mleko, jaje i vanilu, zatim smesu sipati u suve sastojke tako da se dobro sjedine. Ako se testo previše zgusne, dodati još mleka. Testo ne sme da odstoji jer će se previše zgusnuti.
  • Sipati ½ kašičice ulja u gladak roštiljski tiganj koji se ne lepi (ili u veliki liveni tiganj ili tiganj sa debelim dnom) i razmazati ga po površini komadićem kuhinjskog ubrusa. Staviti tiganj na umerenu vatru i, kad se zagreje, sipati 40ml testa. Trebalo bi da se peku četiri palačinke odjednom po 2 minuta sa obe strane. Palačinke se obično prevrću kada se na gornjoj strani pojave mehuri, ali u ovom slučaju se to možda neće desiti. Zato nakon 2 minuta treba podvući spatulu ispod palačinke i proveriti da li je pečena, prevrnuti sve palačinke i peći još 2 minuta. Kao i uvek, palačinke ne treba da se pritiskaju dok se peku i ne treba da se prevrću više puta. Kad su prve 4 pečene, staviti ih na tanjir jednu preko druge, prekriti čistom kuhinjskom krpom, ponovo nauljiti tiganj i ponoviti postupak.
  • Servirati odmah – ovas nastavlja da upija tečnost, a palačinke će se osušiti ako odstoje – prelivene toplim medom s malinama.

Slični recepti

Pogledaj sve