Pate Brisee (testo za pitu)

Pate Brisee (testo za pitu)

Opis

Za dva tarta ili dve pite sa jednom korom debljine 20 do 25 centimetra, jednu pitu sa dve kore debljine 20 do 25 centimetara, ili za dvanaest malih tartova debljine 6 do 8 centimetara

Sipati brašno i so u posudu za blender. Svi sastojci treba da budu hladni. Dodati komadiće maslaca i miksati otprilike 10 sekundi, tako da smesa bude grudvasta. (Za ručno mešanje, pomešati suve sastojke u velikoj posudi. Pomoću blendera za testo ili dva noža seći maslac u smesi dok smesa ne postane grudvasta.)

Dodavati hladnu vodu kap po kap pomoću kapaljke dok mikser neprestano radi, tek toliko da se testo ne raspada, a da nije vlažno ili lepljivo; ne treba mutiti duže od 30 sekundi. Proveriti testo, uzeti mali komad i pritisnuti ga. Ako se mrvi, dodati još malo vode.

Prebaciti testo na veliki komad prianjajuće folije. Rukama hvatajući ivice prianjajuće folije, kao što je prikazano, pritiskati testo pesnicama tako da se dobije pljosnat krug. Tako će biti lakše da se testo razvije, nego kad je ohlađeno u obliku lopte. Umotati testo u foliju i ostaviti da se hladi najmanje jedan sat.

Sastojci

  • 2.5 šolje običnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja hladnog neslanog maslaca
  • iseći na komadiće
  • 0.5 šolje hladne vode

Slični recepti