Kroasani

               

Sastojci

  • 500 g brašna 280 ml vode 20 g kvasca u prahu 20 g šećera 1 prstohvat soli 250 g maslacaDodatno plastična folija papir za pečenje brašno za posipanje kuhinjska krpa

Priprema

  • U brašnu napravite rupu i u nju ulijte vodu. U vodi rastopite kvasac. Tome dodajte šećer. Pospite so po brašnu. Sačuvajte 50 grama maslaca za kasnije. Dodajte preostalu količinu maslaca. Malo-pomalo pomešajte brašno s ostalim sastojcima i mesite dok ne dobijete elastično testo. Po radnoj ploči pospite malo brašna i umesite testo debljine 1cm. Testo prekrijte plastičnom folijom i ostavite oko 40 minuta u frižideru.
  • Izvadite testo iz frižidera i pospite ga brašnom. Utrljajte ostatak maslaca preko dve trećine površine testa. Krajeve ostavite nezamašćene. Preklopite testo s obe strane, počev od nezamašćenog dela. Ponovo umesite testo do debljine 2,5cm i ponovo preklopite s obe strane. Umotajte testo u papir za pečenje i ostavite na 40 minuta u frižideru. Ponovite postupak još dva puta i na kraju izvaljajte testo debljine 1,5cm.
  • Testo isecite u trouglove i smotajte ga u kroasan. Kroasane poređajte na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom ili zamašćenom plastičnom folijom i ostavite oko 1,30h da se testo diže u rerni.
  • Zagrejte rernu na 230 stepeni celzijusa i pecite kroasane oko 25 minuta dok ne postanu zlatnobraon i hrskavi.

Slični recepti

Pogledaj sve