Riba list

      

Sastojci

  • 125 g svežih brbavica ili malih školjki (ili dagnji) 2 režnja kvalitetne dimljene prošarane slanine maslinovo ulje 2 grančice svežeg ruzmarina 1 mali komad maslaca 900 g ribe list očistiti 50 g oljuštenih smeđih škampa ili malih račića 1 veza svežeg vlašca 2 limuna morska so i mleveni biber

Priprema

  • Dobro, evo malog saveta: svakoj kući je potreban veoma velik tiganj koji se ne lepi, pa ako ga nemate, idite da ga nabavite, jer u suprotnom nećete moći da spremate dve ribe istovremeno. Takođe će vam biti potreban veliki nož za ribu. Spremanje ribe list je veoma jednostavno, ali ne sme da se preprži. Kako ćete znati kada je savršeno pržena? Jednostavno: pažljivo pokušajte da skinete meso sa najdebljeg dela pored glave. Ako se pomera, pržena je. Ako se ne pomera, nije pržena.
  • Proberite školjke i lupnite ih. Ako neka ostane otvorena, bacite je. Dobro ih operite u činiji hladne vode. Veliki tiganj stavite na umerenu vatru i isecite slaninu na tanke štapiće, zatim je ubacite u tiganj zajedno s malo maslinovog ulja i pržite dok ne poprimi svetlozlatnu boju. Otkinite listiće s grančica ruzmarina i ubacite ih u tiganj. Pržite još nekoliko minuta, zatim rešetkastom kašikom sve prebacite na tanjir. Dodajte mali komad maslaca u masnoću od slanine, malo protresite i pažljivo spustite obe ribe na vruć tiganj, od glave ka repu. Pržićete ih na umerenoj temperaturi, pa to neće dugo trajati, ali ne bi trebalo da se zanesete. Pržite ribu otprilike 4 minuta, zatim jednu pažljivo prevrnite velikim nožem za ribu. Brzo vratite ruzmarin i slaninu u tiganj i dodajte škampe i školjke. Ubrusom zaštitite ruke, zatim smesta stavite poklopac ili aluminijumsku foliju na tiganj, neka bude što bolje zatvoren. Pržite još 4 minuta ili dok se sve školjke ne otvore.
  • Sitno iseckajte vlašac, zatim uklonite foliju kad vreme istekne. U nju iscedite sok od limuna, pospite je vlašcem i dodajte velik prstohvat soli i bibera, zatim snažno protresite tiganj i prebacite ribu na toplu tacnu ili dva tanjira, preko sipajte sokove i plodove mora iz tigaja. Servirajte s kriškama limuna sa strane i jednostavnom salatom od graška i spanaća, malo špargle s maslacom ili mladim krompirićima.

Slični recepti

Pogledaj sve